De wol van Pleed onderzocht door de Dutch Felt Academy en WOL IT

Ook wolvilten is een techniek die uitermate geschikt is voor de verwerking van de wol van Nederlandse schaapskuddes. Daarom ondersteunen DFA en WOL IT de actie van Pleed door uitgebreid onderzoek te doen naar de viltmogelijkheden van Sam’s wol. 

Wat doen Dutch Felt Academy en WOL IT?

Hennie Henstra (viltatelier WOL IT /schapenhouder) en Truus Huijbregts (oprichter/docent Dutch Felt Academy) ontwikkelen een aantal technieken die toepasbaar zijn om tot een soepele en verrassende pleed, van een goede viltkwaliteit, te komen. 

De ontwikkelde technieken geven zij, ter promotie van de Leeuwarder schapenwol,  gratis door aan minder of meer geoefende vilters en beginnende vilters. 

Ons doel is bezoekers van de PLEED-expositie te laten zien dat je ook met behulp van vilttechnieken prachtige resultaten krijgt met deze lokale wol. Dit is onze bijdrage om te komen tot een toenemende waardering van de lokaal ‘geproduceerde’ wol. Zodra wol van schaapskuddes in Nederland meer wordt gewaardeerd en gebruikt hoeft er minder wol te worden verscheept naar andere landen en kan de schapenhouder een billijker vergoeding voor de wol ontvangen.

Bij veel mensen wordt ‘wol’ echter geassocieerd met ‘jeuk’. 

Daarom heeft Truus eerst een onderzoek gedaan naar de zogenaamde jeukfactor van de schapenwol van Sam’s kudde. De mate van prikkerigheid van de wolvezel (= de jeukfactor) wordt bepaald door de dikte en stugheid van de wolvezel. De verschillende schapenrassen produceren verschillende wolsoorten, met verschillen in dikte en stugheid van de wolvezels.

Omdat een hoge jeukfactor als zeer negatieve factor van wol wordt beschouwd is het van groot belang de juiste toepassingen aan te raden voor de diverse wolsoorten en de eigenschappen horend bij die wolsoorten.

Als we ernaar streven mensen te overtuigen lokale wol te gebruiken voor hun creatieve producten, dan mag de jeukfactor geen teleurstellingen veroorzaken. Daarom adviseren we alleen wol met een lage jeukfactor te gebruiken voor producten die met de menselijke huid in aanraking komen, en de overige wol aan te wenden voor bijvoorbeeld interieurobjecten. Deze grovere wol heeft een bijzondere uitdrukkingskracht die past in vele interieurs en is bijzonder geschikt voor deze toepassingen. 

Dutch Felt Academy – DFA-alumni en Truus Huijbregts

WOL IT – Hennie Henstra.