Pleed en Eise

Blauwe kleren in de winkel zijn tegenwoordig geverfd met synthetische verven, maar er gaat natuurlijk niets boven natuurlijk geverfde blauwe wol. Eeuwenlang werd dit in Nederland gedaan met de bladeren van de wedeplant.

Wolkammer Eise Eisinga (ja, van het Planetarium) won in de 18e eeuw internationale prijzen met zijn prachtige blauwe wol.
Van het Koninklijk Eise Eise Planetarium kregen wij zijn verfrecepten en vrijwilliger Heleen Sieders is bezig om deze recepten van Eise Eisinga te testen en om te zetten naar de huidige tijd. Ze gebruikt hiervoor de Friese wede van kweekster Karlijn Bokhorst.

Hoe geweldig zou het zijn als we eind van de zomer allemaal onze wol blauw konden verven volgens Eisinga’s prijswinnende recept?

Maar om dat te kunnen doen, hebben we meer wede nodig dan we nu hebben! En het is nergens te koop. 

Daarom willen we samen wede gaan kweken. Heb je een vierkante meter over in je tuin? Of heb je misschien nog een groter stukje tuin? Wil je dan voor Pleed wede kweken?

We hebben een beetje haast, want de natuur is al in vol bedrijf.
Als je ons je adresgegevens mailt, sturen we jou per kerende post een zakje wede-zaad. Zaai-informatie vind je hier.

En wil je leren verven met wede? Doe dan ook mee met Pleed & Eise. Binnenkort meer nieuws. Nu eerst de wede de grond in!