Wol wassen na het spinnen

Teveel overtwist in je gesponnen draad? Hier heb ik een voor gespoelde wol waarop ik kokend water doe. Zie je hoe hij krimpt?! Zo gaat er veel overtwist uit je draad door de krimp. Doe het volgende. Zet een pan met voldoende water op je fornuis met wolwasmiddel en laat het koken. Zet de warmtebron uit en doe je wol in het hete water. Deksel op de pan en een half uur laten staan. Nu drijft de vrij gekomen Lanolinenog niet boven op het water. Vis je wol uit het water en laat de streng goed afkoelen. Spoel de streng met handwarm water, temperatuurverschil tussen de natte wol en het spoelwater mag niet meer dan 10 graden zijn want dan gaat het vervilten. Spoelen tot er geen zeep meer uit komt. Eventueel doe je wasverzachter bij de laatste spoelbeurt. Je kunt je streng in een slacentrifuge draaien om het meeste water eruit te halen of in een handdoek oprollen en uitdrukken.


Heb je echt heel veel overtwist in je enkel gesponnen draad die nog niet getwijnd is, spin je wol dan linksom op een andere klos, zo draai je de overtwist er uit. Daarna kun je twijnen.


Heb je een mooi getwijnd draad zonder al teveel overtwist dan kun je je wol in een pan met wolwasmiddel en voldoende water langzaam aan de kook brengen, wol niet bewegen dus niet roeren in de pan, en vervolgens zoals boven beschreven vanaf het punt ”deksel op de pan”. Zo kook je je wol schoon en lanolinevrij.
Succes.