Wat is Pleed?

De schaapskudde in Leeuwarden

Er zijn 240 schapen in de schaapskudde in Leeuwarden. Ze grazen op de Groene Ster, in Cammingaburen en op andere terreinen rondom de stad. Ook graast er soms een klein aantal in een binnentuin in de stad. 

De herder is Sam Westra, die dit al 15 jaar doet. De schapen zijn Drentse heideschapen, Schoonebekers en Allegaartjes.

Wol is geen afval, vinden wij

Het is een grote schok om te horen dat de wol van deze schapen tot nu toe naar China gaat, omdat er hier geen vraag naar bestaat. Hoe kan het dat dit kostbare materiaal zomaar wordt weggegeven?

Wat gaan we doen? De wol spinnen, breien, haken, weven en vilten tot ‘pleeds’. De zomer kan gebruikt worden voor het wassen en kaarden van de wol.

Wat doet Pleed?

Pleed is een eenmalig community project waar iedereen die iets met wol heeft, aan kan bijdragen. Het kost niets!

In het najaar wordt de wol gesponnen en in de winter en het voorjaar worden de ‘pleeds’ gemaakt (gebreid, gehaakt, geweven en gevilt).

We gaan uit van de natuurlijke kleuren van de vachten. 

In juni 2020 willen we dan een tentoonstelling maken in Leeuwarden van alle ‘pleeds’, om op die manier belangstelling te vragen voor de kudde en voor de manier waarop we met onze grondstoffen omgaan.

Wie zijn Pleed?

Pleed is een initiatief van

  • Johanna van Benthem, kunstenaar
  • Gieneke Arnold, textieldeskundige
  • Wini van der Zwaag, textielkunstenaar
  • Dorine van den Beukel, ontwerper

Steun Pleed

Vind jij het ook zonde dat dit kostbare materiaal gratis naar China gaat? Je kunt ons steunen door je op te geven voor onze nieuwsbrief. Wij houden je op de hoogte van al onze activiteiten. Dat kan hier.

Spinners, breiers, hakers, wevers en vilters hebben zich inmiddels al in groten getale opgegeven.