Hoe maak je een 100% wollen trui zonder te breien?

Marinetrui wordt een gewone trui

In de kringloopwinkel of op Marktplaats vind je vaak nog oude marinetruien. Check het label. Hoe ouder, hoe groter de kans dat ze van 100% wol zijn.

Met een tornmesje verwijder je de epauletten en de elleboogstukken. Klaar.

Coltrui wordt vest

Ligt er achter in de kast nog een hele lelijke lamswollen coltrui uit de jaren tachtig? Grijp je kans. De col knip je eraf. Het voorpand knip je doormidden. Van de col knip je smalle repen die je gebruikt om de randen van de hals en het voorpand af te zetten.

Knopen en knoopsgaten zijn optioneel.

Noorse trui wordt spencer, wanten en muts

Maak een spencer van een oude Noorse trui door de mouwen eraf te knippen. Sla de afgeknipte randen naar binnen om en naai vast.

De twee mouwen kun je nog veranderen in een paar wanten en een muts. Knip de wanten uit het onderste stuk van de mouwen. Dan heb je meteen een mooie boord aan je wanten. Uit het bovenste bredere stuk van de mouwen knip je een voor- en een achterkant van je muts. In elkaar naaien en klaar.

Let op als je een tweedehands Noorse trui koopt: hoewel Noorse truien vaak van 100% wol zijn, worden ze vaak ook gebreid van een mengsel van wol met nylon of acryl. Check dus altijd het label.

Eng?

Het lijkt misschien eng om de schaar te zetten in een gebreide trui. Dat valt reuze mee. Je hoeft niet bang te zijn dat de hele trui in een keer uitrafelt. Hoe fijner het breiwerk, hoe minder er gebeurt. Het breisel krult hooguit om. Je moet de randen natuurlijk wel afwerken. Dit kun je met de hand doen of met de naaimachine (zigzag).