Hoe zaai je wede

Wede-zaad heeft een laagje om zich heen dat ontkiemen tegenhoudt. Dit laagje lost als het constant vochtig is. Het is dus belangrijk dat je de grond vochtig houdt. Als het goed is, ontkiemt de wede binnen twee weken.

Je kunt de zaden eventueel van te voren weken. Dit bevordert ontkieming.

Wede is een tweejarige plant. Alleen het eerste jaar kun je de bladeren oogsten voor de blauwe verfstof. Het tweede jaar komt de plant in bloei (gele bloemen) en kun je daarvan het zaad oogsten.

Direct in de volle grond

Je kunt het zaad direct in de volle grond zaaien. Grond onkruidvrij maken, maar niet diep omspitten. Zaaien op regels, zodat je goed kunt zien of er iets op komt.

Maak ondiepe groeven op ca. 60 cm afstand en bedek lichtjes met aarde. Als de wede een tweede serie echte blaadjes heeft gekregen, kun je hem verplanten.

Je moet de grond tussen de regels goed onkruidvrij houden om de groei van de wede niet te belemmeren.

Binnen voorzaaien

Het zaad van deze warmtekiemer kiemt meestal snel. Een enkele keer laat de kieming wat langer op zich wachten en kan wat onregelmatig plaatsvinden.

Het zaaisel gelijkmatig vochtig houden (niet te nat!) bij een temperatuur van 20 °C. Zaad licht afdekken (nooit dikker dan de zaaddikte) en de fijnste zaden niet afdekken en alleen licht aandrukken en voorzichtig natmaken met bijvoorbeeld een plantenspuit of gieter.

Als de wede een tweede serie echte blaadjes heeft gekregen, kun je hem verplanten.

Foto: Roger Culos via Wikipedia