Eise x Pleed

Blauwe kleren in de winkel zijn tegenwoordig geverfd met synthetische verven, maar er gaat natuurlijk niets boven natuurlijk geverfde blauwe wol. Eeuwenlang werd dit in Nederland gedaan met de bladeren van de wedeplant.

Wolkammer Eise Eisinga (ja, van het Planetarium) won in de 18e eeuw internationale prijzen met zijn prachtige blauwe wol.
Van het Koninklijk Eise Eise Planetarium kregen wij zijn verfrecepten en vrijwilliger Heleen Sieders is bezig om deze recepten van Eise Eisinga te testen en om te zetten naar de huidige tijd. Ze gebruikt hiervoor de Friese wede van kweekster Karlijn Bokhorst.

Hoe geweldig zou het zijn als we eind van de zomer allemaal onze wol blauw konden verven volgens Eise Eisinga’s prijswinnende recept?

Maar om dat te kunnen doen, hebben we meer wede nodig dan we nu hebben! En het is nergens te koop. 

Gelukkig ontvingen we na een oproep in onze nieuwsbrief heel veel reacties van mensen die mee willen doen. Enveloppen met wede-zaad zijn onderweg naar iedereen. Binnenkort hopen we hier de eerste foto’s van wede-plantjes te laten zien.

Binnenkort meer nieuws. Nu eerst de wede de grond in!