Wie helpt/denkt mee? Nieuwe Wolwerkplaats in Franeker

Is het mogelijk om een wolwerkplaats in Franeker te starten? Met deze vraag loopt een aantal intiatiefnemers rond. Wat zou het mooi zijn om in de stad van Eise Eisinga, de bouwer van het planetarium, maar ook wolkammer, zo’n werkplaats van de grond te tillen. Pleed, het Friese wolplatform, steunt iedereen die een wolwerkplaats wil starten. Zij hebben intusssen het oude blauw (wolverf met wede) van Eise Eisinga naar deze tijd gebracht. Pleed voert campagne voor  het behoud van schapenwol door de wol van de Leeuwarder schaapskudde te verwerken. De deelnemers spinnen de wol en weven, breien, haken of vilten plaids (pleeds) en babypleeds en werken nu aan ‘vloerpleeds’. Dit alles om te voorkomen dat de schapenvachten als afval worden afgevoerd of verbrand. Het maken van producten van lokale grondstoffen past helemaal in deze tijd. 

Wij willen graag in contact komen met mensen, die warm lopen voor de ambachtelijke wolverwerking en die een rol willen spelen in de totstandkoming van een plaatselijk wolwerkplaats en -netwerk in Franeker. Hierbij valt te denken aan het bereiden van de wol tot draad, creatief bezig zijn met gezamenlijke projecten, het overdragen van kennis van het verven, spinnen, vilten en weven. Maar ook het telen van grondstoffen voor de verf en natuurlijk het leveren van de schapenvachten is belangrijk om een lokaal initiatief te laten slagen. En hoe leuk is het om kinderen wegwijs te maken in het ambacht? 

Het initiatief komt voort uit Pleed. Als u een bijdrage aan de totstandkoming van de wolwerkplaats en -netwerk wilt leveren en wilt meedenken, wordt u van harte uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst in Franeker. U kunt uw belangstelling kenbaar maken en u krijgt daarna een persoonlijke uitnodiging.

Graag reageren via onderstaand contactformulier (en niet via het algemene contactformulier), dan gaat uw reactie direct naar de initiatiefnemers in Franeker!