24/25 september: Pleed in Amsterdam — Ambacht in Beeld festival

Op zaterdag en zondag 24 en 25 september in Pleed in Amsterdam. Hennie Henstra en Gieneke Arnolli

Vilten: maak een windlicht

Hennie Henstra – Zaterdag 24 september & Zondag 25 september

Een eeuwenoude techniek in een modern jasje: tijdens deze workshop maak je een windlicht.

Een windlicht of lamp van wol geeft een prachtig diffuus licht waar je van blijft genieten. Je leert niet alleen de basis van het nat vilten maar je past ook de technieken transparant en driedimensionaal vilten toe. Je werkt met losse wolvezels die je om een mal legt, vervolgens nat maakt met water en zeep. Door wrijving ontstaat er een vaste stof.

WOL IT Viltatelier is gevestigd in Kollum. Hennie Henstra: “Zo’n 15 jaar geleden kwam ik in contact met het nat vilten. Sindsdien is het mijn passie. Na een opleiding gevolgd te hebben aan de Dutch Felt Academy ben ik begonnen met een atelier waar ik met veel plezier workshops geef. Kennis doorgeven en ook weer nieuwe kennis vergaren is fantastisch.”

Deze workshop wordt georganiseerd in samenwerking met stichting Pleed.

 

Leer een nieuwe breitechniek: de Double Marlisle

Hadewych van der Werf / Gieneke Arnolli – Zaterdag 24 september & Zondag 25 september

In deze workshop leer je zowel de dubbele breitechniek als het spelen met het gemengd breien met twee kleuren garen. Deze techniek, Double Marlisle genaamd, geeft je nieuwe inspiratie en mogelijkheden.

Hadewych van der Werf is een ervaren brei-docent en expert in Noorse en Fair Isle breitechnieken, ze houdt van dubbel breien. Ze heeft zowel tijdens de Shetland Woolweek als in Noorwegen diverse workshops gegeven. Gieneke Arnolli is een fervent kleurenbreier, fan van het eerste uur van Kaffe Fassett. Ze heeft in 2015 de grote tentoonstelling ‘Breien!’ in het Fries Museum in Leeuwarden voortgebracht. “M’n handen gebruiken om te breien is zoveel bevredigender dan vele uren aan een beeldscherm te zitten en met lege handen achter te blijven.”

Gieneke is mede-initiatiefnemer van Stichting Pleed. “Wol is een prachtig natuurlijk materiaal dat ons al eeuwen warm houdt. Toch wordt de meeste wol van de 800.000 Nederlandse schapen als afval verscheept of eindigt zelfs in de verbrandingsoven. Tegelijkertijd kopen we massaal goedkope kleding van vervuilende kunstvezels uit lagelonenlanden. Community-initiatief Pleed onderzoekt hoe wol opnieuw van waarde gemaakt kan worden.”