Kussens: hoe te wassen en te naaien

Weken en wassen

Omdat de kussens geverfd zijn met wede, een natuurlijke verfstof, is het belangrijk om ze voorzichtig te wassen. Week ze in een mild badje van azijn en water. Daarna kun je je kussen-lap voorzichtig wassen met wolwasmiddel of koken. Let op: de wol mag niet schrikken anders verandert je werk in een klein, hard stuk vilt.

Breng een pan met koud water en de wol erin voorzichtig aan de kook. Laat de wol 10 minuten koken. Zet het vuur uit en laat de wol in de pan samen met het water afkoelen. Dit is belangrijk, omdat de wol niet te snel mag afkoelen. Ook dan kan de wol namelijk schrikken en in een klein, hard stuk vilt veranderen.

Opspannen

Laat de wol drogen aan de lucht totdat hij licht vochtig is en span de lap op tot 43 bij 86 cm. Laat de kussen-lap dan voorzichtig helemaal drogen.

Dicht naaien

Heb je nog genoeg wol over: naai met kleine steekje de lap dubbelgevouwen aan twee zijden dicht. Laat één zijde open, zodat wij later het kussen kunnen toevoegen.

Bewaren

Bewaar de lap op een donkere plek uit het licht.

Deadline: 15 april